2011年6月7日 星期二

去濕冬瓜湯

個太陽咁曬,真係好容易中暑,冬瓜可以消暑,
又可以去下身水腫,加上袪濕料,用來煲湯就可以清熱消暑袪濕啦。

 
我特意找有蓮蓬嘅湯包,不過唔知點解影出來,樣衰到死。

材料:
冬瓜1斤,排骨1斤,蜜棗四粒,陳皮1個(浸軟去瓤),袪濕湯料1包。
 
做法:
1.將排骨入一鍋滾水中,汆透血水,盛起沖洗乾淨。
2.冬瓜連皮切大舊;陳皮浸軟去瓤;袪濕湯料浸水半小時洗淨瀝乾。
3.將適量水放入煲煮滾,入唐排、蜜棗及陳皮,先以大火煮10分鐘,然後轉中火煲半小時。
4.當排骨煲至出味,加適量熱水,放入袪濕湯料及冬瓜煲1小時,然後加鹽調味即可。

沒有留言:

張貼留言

粟米薏米糖水

薏米去濕功效最好配上甜甜粟米粒做糖水最好,無咁單調可以食得飽肚添 材料: 粟米3條,薏米半碗,薑1小段,冰糖適量 做法: 把所有材料洗淨,薏米、拍扁的薑放入煲內,加入適量的煲至滾後15分鐘轉中小火煲半個小時後,把剝好的粟米粒加入煲個20分鐘即可加入...