2011年6月7日 星期二

去濕冬瓜湯

個太陽咁曬,真係好容易中暑,冬瓜可以消暑,
又可以去下身水腫,加上袪濕料,用來煲湯就可以清熱消暑袪濕啦。

 
我特意找有蓮蓬嘅湯包,不過唔知點解影出來,樣衰到死。

材料:
冬瓜1斤,排骨1斤,蜜棗四粒,陳皮1個(浸軟去瓤),袪濕湯料1包。
 
做法:
1.將排骨入一鍋滾水中,汆透血水,盛起沖洗乾淨。
2.冬瓜連皮切大舊;陳皮浸軟去瓤;袪濕湯料浸水半小時洗淨瀝乾。
3.將適量水放入煲煮滾,入唐排、蜜棗及陳皮,先以大火煮10分鐘,然後轉中火煲半小時。
4.當排骨煲至出味,加適量熱水,放入袪濕湯料及冬瓜煲1小時,然後加鹽調味即可。

沒有留言:

張貼留言

靠北揾食(17)—西麗、蜜蜂之家

去左大長老在深圳西麗家一敞,主要是幫手拎蜜糖返香港,天氣無咁熱在天台玩左一個中午 長老家是獨棟建築,是早期建築物,只有四層高,旁邊的樓較新大多六層~八層,面積約1400呎全種上果樹及8個蜂箱 馬來西亞木瓜 火龍上樹全爬在牆上 胭脂紅蕃石榴正在結果...