2011年2月7日 星期一

豆椒雞絲

拜神吾見雞,因為煮左  豆椒雞絲。

好多時拜拜完隻雞都係白切呀、煲粥呀咁來清左佢,一年到頭咁食都厭,今次拆絲,加埋食剩豆豉(意思係食罐頭豆豉鯪魚剩果d慳d使,唔好晒),煮尼個豆豉辣椒雞絲 。

拆半隻雞都有好多肉,加啲罐頭豆豉,買菜叫亞姐搭嘅蔥,
廚房有豆瓣醬、芝麻計佢3蚊,用1蚊買4隻辣椒,加3蚊大豆芽菜,咁尼碟餸都係7蚊,唔講比人知,ok又可以打斧頭。

材料:
大豆芽菜四両,指天椒2隻切片,蔥2棵切粒,豆豉1大湯匙,蒜茸1茶匙、白芝麻適量。
 
調味:
辣豆瓣醬半茶匙,米酒大匙,糖1茶匙,蠔油1茶匙,
麻油2大匙,香醋1茶匙,雞湯1碗。
 
做法:
1.熟雞劃刀,取下雞肉撕成粗絲狀。
2.起一鍋滾水,下大豆芽汆至熟盛起。
3.油鍋下豆豉、蒜茸、辣豆瓣醬爆香,加入雞絲略爆,下上湯,調味料煮勻。
4.加入大豆芽菜、白芝麻、指天椒、蔥粒拌勻,鑊邊淋上香醋即可上碟。

沒有留言:

張貼留言

靠北揾食(17)—西麗、蜜蜂之家

去左大長老在深圳西麗家一敞,主要是幫手拎蜜糖返香港,天氣無咁熱在天台玩左一個中午 長老家是獨棟建築,是早期建築物,只有四層高,旁邊的樓較新大多六層~八層,面積約1400呎全種上果樹及8個蜂箱 馬來西亞木瓜 火龍上樹全爬在牆上 胭脂紅蕃石榴正在結果...