2011年5月29日 星期日

淋油雞脾

這個菜原本是一個四川古老菜,一直傳下來,到左香港就係我地嘅炸乳鴿,今次我唔揾春雞改成雞脾,分量小d又容易控制,聽個名就想像好肥,配埋個汁之後,你會覺得好清爽。

材料簡單,只要雞扖2件,係肉面劃幾刀先。
先用個大碗放鹽1/2茶匙、米酒1.5大匙、胡椒粉1茶匙、薑末2茶匙、
蔥2支(拍吓)、水2大匙搓揉後,下做雞件抓醃入味備用。

.起一油鍋,`中温油1,雞扖肉朝下入鍋,轉小火炸約7分鐘至熟後,將雞腿撈出。

將油溫升高至,把熱油淋在雞皮上,讓雞皮呈現金黃香酥狀,
再將雞腿切成塊狀,盛盤備用。

真係好似炸子雞咁,好脆無油,但就熱氣,配啤酒一流。

酥酥脆脆,就咁食都食到唔停得口。

配埋個沾醬先。


蒜茸2湯匙、辣椒茸2湯匙、薑茸2湯匙、芫茜適量、蔥1棵(最好用蒜苗)、糖2湯匙、香醋2湯匙、醬油5湯匙、番茄醬2湯匙、辣醬油1茶匙、麻油2茶匙,拌勻後,淋在雞腿上即可。

沒有留言:

張貼留言

靠北揾食(17)—西麗、蜜蜂之家

去左大長老在深圳西麗家一敞,主要是幫手拎蜜糖返香港,天氣無咁熱在天台玩左一個中午 長老家是獨棟建築,是早期建築物,只有四層高,旁邊的樓較新大多六層~八層,面積約1400呎全種上果樹及8個蜂箱 馬來西亞木瓜 火龍上樹全爬在牆上 胭脂紅蕃石榴正在結果...