2012年1月14日 星期六

黃金馬蹄糕


重有一段時間就過新年了,又要開始預習一吓,咁過年就唔會失手,唔吉利啦。


材料:
馬蹄粉一盒250克,澄麵粉30克,吉士粉50克,冰糖14安士,馬蹄1杯(切片或切粒),清水1500毫升。
做法:
1.用一杯清水300毫升將馬蹄粉、澄麵粉、吉士粉開成粉糊,用篩格粉糊一次。
2.把剩下1200毫升煮沸,加入冰糖煮溶,再加入切好馬蹄煮沸。
3.將沸糖水逐少倒入開好粉糊內不停攪,變成八成熟,倒入方盤內蒸25分鍾。
4.攤凍後可切片。

沒有留言:

張貼留言

豆腐蠔仔湯

天氣炎熱,一個人滾個湯配飯就可以一餐 材料: 蠔仔半磅,豆腐1磚,粟米蓉1罐,芫茜3棵,薑3片,蒜頭1粒 調味料: 胡椒粉、鹽各適量 做法: 1. 豆腐切粒, 薑片切成絲,蒜頭切片 2. 芫茜以鹽水浸洗10分鐘隔水取出,切段 3. 蠔仔用生粉拌勻後洗淨,多過兩次水後隔乾水份 4....