2012年1月22日 星期日

年糕

用有皺紋的—年糕和大家預祝  新年快樂
龍年龍馬精神!心想事成!身體健康!工作順利!
越黎越靚!學業進步!快高長大!日日笑口常開!


材料:
糯米粉340克,澄麵170克,片糖180克,水510亳升,生油2茶匙,紅棗1粒。

做法:
1.用水煮溶片糖,放涼。
2.糯米粉和澄麵拌勻。
3.將糖水分幾次加入粉中,慢慢混和攪拌。
4.加入生油。
5.成了糊狀後,用篩隔去未溶的粉。
6.先把油掃在蒸盤內,再把糊倒入,加鍚紙係面,用中火蒸約75分鐘即成。




年糕顏色會因為片糖而改變,今年用黑糖/原糖(右邊),這種糖只會在11月~3月在市面有售,之後只可以買左邊一種啦。

有一點要留意呀,原糖會苦,同埋唔甜架,所以我有加入1片紅糖下去,咁樣有色又有甜啦

最後一點,記得加張錫紙係面啊~ ~,別好像我忘記了,變作皺紋啊。=_="
 


今年這個配方比舊年那個硬好多,而用黑糖睇起來真係黑好多。但!唔明我用黑糖成本好貴,相比起街賣果d黑到好似炭咁淺左d,佢地係唔係加左黑色素架??

沒有留言:

張貼留言

爆炒蟶子

  蟶子便宜,今天又來個爆炒蟶子 材料: 蟶子一斤,指天椒2根,蔥1棵,薑2片 調味料: 米酒1大湯匙,醬油1湯匙,烏醋1茶匙 做法: 蟶子淘洗幾遍,用刀在連接處劃一刀(為的是,烹飪的時候不會張開影響美觀) 薑片切絲;蔥切段;辣椒切成絲 燒熱鍋下油爆香薑絲,下蟶子、米酒略炒數下,...